Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken

Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken

MBO 3 – Machinist hijswerk

Over de opleiding

Als machinist hijswerk heb je de verantwoording over grote en soms zeer complexe machines waarmee je zowel grote als kleine funderingswerken uitvoert. Met de nieuwste machines en technieken en het inzetten van jouw vakkennis realiseer je samen met jouw team de perfecte fundering. Je bent als ploegleider verantwoordelijk voor de kwaliteit die je samen met jouw team levert. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor de opdrachtgever en de mensen uit jouw team. Kortom: een machinist is iemand die zowel de leiding als zijn verantwoordelijkheid durft te nemen.

De opleiding tot machinist hijswerk heeft als basis de niveau 3-opleiding machinist hijswerk. De opleiding bestaat voor een deel uit algemene vakken. Het overgrote deel bestaat echter uit praktijkgerichte vakken die voor iedere machinist van belang zijn: onderhoud, hijsen, veiligheid enzovoort. Het keuzedeel van deze MBO 3-opleiding wordt ingevuld met leerstof die ook voor het TCVT-certificaat* van belang is. Denk aan het gebruiksklaar maken van de machine, het dagelijks onderhoud en het verhelpen van storingen. Na twee jaar ontvang je het MBO 3-diploma machinist met het keuzedeel funderingsmachine en het TCVT-certificaat Machinist Grote Funderingsmachine (FMG).

 

* Met het TCVT-certificaat kun je aantonen dat je voldoet aan de veiligheidseisen die zijn verbonden

aan het verticaal transport.

 

MBO 3 – vakopleiding
machinist hijswerk
beroepsbegeleidende leerweg
2 jaar
specialisatie: machinist funderingsmachine groot (FMG)

 

Handig om te weten: na het afronden van deze MBO-opleiding kun je direct aan het werk in de funderingsbranche. Maar ook andere branches waarin mobiele kranen gebruikt worden nemen graag talentvolle jongeren aan.